Advies? Bel 074-2662905

Artikel Meat&Co juni 2023

Intermezzo Meat: Succesvolle groei dankzij Van Uhm’s Innovatieve Automatiserings-oplossingen

Intermezzo Meat: Succesvolle groei dankzij Van Uhm’s Innovatieve Automatiserings-oplossingen

Intermezzo Meat heeft de afgelopen twee jaar een forse groei doorgemaakt. Het vleesbedrijf uit Borne levert ‘hoogwaardige convenience vleesproducten voor de topindustrie’. Om het proces optimaal te laten verlopen, vertrouwt Intermezzo op machines die Van Uhm heeft geleverd. “Het gaat ze bij Van Uhm niet alleen om de verkoop, maar ook hoe ze ons snel kunnen helpen met produceren van zowel bestaande als nieuwe producten. Oplossingsgericht, van de ontwikkelfase tot en met de installatie van de machine”, weet eigenaar Peter Kleinhout van Intermezzo Meat.

Peter Kleinhout en Stephen van Uhm

Kleinhout loopt al een klein leven mee in de vleessector. Na jarenlang voor de productie van zijn eigen producten afhankelijk te zijn geweest van derde partijen waar hij te gast was, begon hij twee jaar geleden met een eigen productiefaciliteit in Borne. “Ik ben nu 59 jaar en heb mijn jongensdroom eindelijk kunnen realiseren. In 2014 begon ik met het sous-vide garen van vlees. Ik wilde de regie volledig in eigen hand houden, maar ik was te gast bij een bedrijf. Dat betekende dat ik altijd afhankelijk was van derden wanneer ik aan de slag kon om mijn producten verder te verbeteren. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee en ben toen gaan kijken naar een ruimte waar ik voor mezelf kon beginnen. In Borne kwam dit pand vrij. Dat heb ik toen gekocht, volledig verbouwd en opnieuw ingericht. We maken hier sinds 2021 geweldige producten met een geweldig team mensen.”

Volledig ontzorgen

Kleinhout loopt al een klein leven mee in de vleessector. Na jarenlang voor de productie van zijn eigen producten afhankelijk te zijn geweest van derde partijen waar hij te gast was, begon hij twee jaar geleden met een eigen productiefaciliteit in Borne. “Ik ben nu 59 jaar en heb mijn jongensdroom eindelijk kunnen realiseren. In 2014 begon ik met het sous-vide garen van vlees. Ik wilde de regie volledig in eigen hand houden, maar ik was te gast bij een bedrijf. Dat betekende dat ik altijd afhankelijk was van derden wanneer ik aan de slag kon om mijn producten verder te verbeteren. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee en ben toen gaan kijken naar een ruimte waar ik voor mezelf kon beginnen. In Borne kwam dit pand vrij. Dat heb ik toen gekocht, volledig verbouwd en opnieuw ingericht. We maken hier sinds 2021 geweldige producten met een geweldig team mensen.”

Bij een hoogwaardige productkwaliteit hoort ook een vleesbedrijf die dit uitstraalt, vindt Wijnen. “Wij krijgen continu complimenten over hoe strak, professioneel en netjes er alles uitziet in onze productieruimtes. Daarnaast hebben we flink geïnvesteerd in ons personeel. We werken met winstdeling en onze mensen mogen meedenken over nieuwe producten. Iedereen weet bij ons waarvoor hij het doet. Wij geloven in die manier van werken.” Kleinhout onderstreept: “Het pand was volledig gedateerd en moest volledig verbouwd worden. Niet alleen de buitenkant is onder handen genomen, maar ook binnen is alles gemoderniseerd. Wij ontvangen hier veel klanten. Dan moet je productie hygiënisch zijn en alles er gelikt uitzien.”


Samen succesvol zijn

Een betrouwbare partner die de machines levert om (nieuwe) producten te maken, is volgens Kleinhout een pré om succesvol te kunnen zijn. “We hebben een chef-kok in dienst, die zich bezighoudt met productontwikkeling. Soms omdat wij zien dat de markt er behoefte aan heeft, maar andere keren ontwikkelen we een nieuw product op verzoek van een klant. Om lekkere producten ook schaalbaar voor productie te kunnen maken, is het prettig om samen te kunnen werken met een leverancier van machines die dan precies weet wat er nodig is”, legt Kleinhout uit. “Toen ik met

Intermezzo begon, heb ik ervoor gekozen om de kosten voor de baten uit te laten gaan, en heb meteen goede, nieuwe machines aangeschaft. Alle machines die we hebben, gebruiken we. En op basis van de volumes die we van tevoren hadden verwacht. Er staat een kooklijn, met kookapparatuur, -ketels, een tumbler en een verpakkingslijn. Door de groei die we hebben doorgemaakt, zijn er daarna nog wat machines bijgekomen, zoals een wolf, een ontvlies- en blokjessnijmachine, een vuller, een grotere ketel plus een extra dieptrekker. Hierdoor staat er een stevig bedrijf.” Stephen van Uhm spreekt van ‘een echt partnerschap’. “Het project dat we bij Intermezzo hebben gerealiseerd, vanaf scratch, is natuurlijk heel gaaf.

Het is uiteindelijk een win-win voor alle partijen geworden. Dat klinkt wat zoetsappig, maar zo is het wel. Wij zijn goed in zaken oplossen. Samen kom je verder. We hebben een groot deel van het machinepark mogen leveren voor de renovatie. Als dan alles naar tevredenheid draait en je ziet dat zij een groei kunnen doormaken vanwege de oplossingen die je hebt geboden, dan geniet je daar als leverancier ook van.” Wat bij de keuze voor Van Uhm nadrukkelijk heeft meegespeeld, zegt Kleinhout, was de bereidheid van de machineleverancier om er ‘samen een succes van te maken’. “Lourens Regtop (verkoopadviseur bij Van Uhm) liep tijdens de verbouwing de deur plat en vroeg ons continu hoe hij ons kon helpen. Natuurlijk had ik vooraf een budget in mijn hoofd, maar het totaalplaatje gaf de doorslag. Het gaat erom dat de oplossingen die worden aangedragen passend zijn bij de vraagstukken die je hebt. Dat was hier het geval.”

Het bewijs hiervoor wordt nota bene geleverd op het moment dat uw redacteur nog ter plekke is. “Hebben jullie ook een mal waarmee we tartaartjes op een specifieke grootte en met een bepaalde dikte kunnen maken”, vraagt Kleinhout aan Van Uhm. “Hoe snel wil je die hebben?”, vraagt deze. “Binnen een maand”, stelt Kleinhout. “Ik ga kijken welke mallen we hebben en als we die niet hebben, dan gaan we er eentje met de juiste maatvoering maken”, lacht Van Uhm. “Kijk, deze manier van meedenken is waarom wij uiteindelijk voor Van Uhm hebben gekozen”, benadrukt Kleinhout.

‘Zorgen dat je de beste bent’

Wijnen geeft aan dat de keuze voor de juiste machines eveneens van belang is voor de manier van produceren. “Je kunt heel exclusief gaan koken of juist heel commercieel. Als je voor dat laatste kiest, dan moet je ervoor zorgen dat je de beste bent. Vanuit de zogeheten hardlopers (vijf à zes producten) zijn we gegroeid naar 35 produceten, waaronder meer exclusievere producten als runderwangetjes. Sous-vide garen is in opkomst. Wij zijn al twee jaar bezig met wat in de toekomst meer bedrijven zullen gaan doen. Het stelt ons in staat om producten uit te leveren met een THT van vijf tot zes maanden. Wij kijken niet zozeer naar de merken van de machines, maar naar de toepassingen. Door de geleverde machines kunnen we de producten maken zoals onze klanten dat willen. Piet Kaldenberg van Kaldenberg Slagerijen kiest bijvoorbeeld bewust voor ons omdat wij niet alleen in staat zijn om een hoge kwaliteit te leveren, maar ook nog eens met een lange houdbaarheidstijd.” Dankzij de doorgemaakte groei liggen de plannen voor verdere uitbreiding al klaar. “Je hebt als ondernemer een bepaalde visie. Het is mooi om te zien dat wat je waarneemt in de markt al binnen twee jaar heeft geleid tot een gezonde productie. We kunnen qua machinepark echter nog het dubbele aantal kilo’s aan van wat we nu doen. Zodoende gaan we uitbreiden, met extra koeling en een vrieshuis en de kantoren daarbovenop”, vertelt Kleinhout. Die vertelt tot slot: “We kiezen voor groeien met behoud van kwaliteit, zodat we onze klanten kunnen blijven ontzorgen op de manier zoals ze van ons gewend zijn. We werken met Nederlandse en Duitse slachthuizen die precies weten wat wij willen en meerdere keren per week alles vers aanleveren. De combinatie mensen, machines en producten bepaalt ons succes.”

vlees

wild & gevogelte

vis

vegetarisch

AGF

kaas & zuivel

convenience

petfood