Advies? Bel 074-2662905

Artikel Vakblad Voedingsindustrie april 2022

Meer verpakkings
capaciteit dankzij Variovac Primus Skin Verpakkingsmachine op maat voor Luiten food

Meer verpakkingscapaciteit dankzij Variovac Primus Skin Verpakkingsmachine op maat voor Luiten food

Luiten Food heeft ruim 75 jaar ervaring in het importeren en distribueren van wild en gevogelte. Met de nieuwe Variovac Primus Skin, een dieptrekmachine, is de verpakkingscapaciteit van het familiebedrijf onlangs flink vergroot.

Vorig jaar investeerde Luiten Food fors in automatisering. Ze kunnen daardoor meer vlees verwerken, het werk kan sneller en is lichter geworden. Onlangs heeft het bedrijf de Variovac Primus Skin aangeschaft, via Van Uhm. “We doen al jaren zaken met dit bedrijf,” aldus Piet van Rijn van Luiten Food. “Dat bevalt prima. De lijnen zijn kort, er kan snel geschakeld worden. Het persoonlijk contact werkt heel prettig. Van Uhm is een familiebedrijf, net als wij. Daarom is de samenwerking zo goed: we spreken dezelfde taal.” Dat het de Variovac Primus Skin moest worden, stond al snel vast voor Luiten Food. “We hadden een verouderde verpakkingsmachine en wilden investeren in een nieuwe, die meer capaciteit aankon. Andere merken hebben we eigenlijk niet eens overwogen. In de voorbereiding voerden we gesprekken met Van Uhm om te inventariseren wat we nodig zouden hebben. We spraken over de capaciteit, het soort verpakkingen en de gewenste omloopsnelheid. Bij deze machines kun je zelf de omloopsnelheid bepalen. In de hoogste stand heeft de machine een output van 90 trays per minuut.”


Een goede voorbereiding

Vooraf werd tot in detail besproken waar de diverse aansluitingen moesten komen voor lucht, elektra en de leidingen van de vacuümpompen. “Door dit in de voorbereiding mee te nemen, waren de randvoorwaarden voor de plaatsing van de machine al geregeld. Daardoor was het slechts een kwestie van de machine aansluiten en draaien maar.” In twaalf weken was het hele proces doorlopen: van voorbereidingsgesprekken tot plaatsing en ingebruikname. Luiten Food gebruikt de machine voor het inpakken van verschillende soorten vlees: “Wild, zoals hert en kangoeroe, en gevogelte, waaronder eend. Maar ook lam, seafood, en vegetarisch. En daarnaast het beste rundvlees. Voor al die typen vlees kunnen we dezelfde machine gebruiken; ook voor vlees met bot,” aldus Van Rijn.

Piet van Rijn (L) naast Henry van den Berg


Machine op maat

De machine is aangepast naar de wensen van Luiten Food. “De Variovac Primus Skin is uitgerust met een Rapid air systeem,” vertelt Henry van den Berg, van Van Uhm. “Dat betekent dat de bakjes worden gevormd met behulp van luchtdruk. Hierdoor krijg je een mooi gevormde verpakking. Het Rapid air systeem maakt het bovendien mogelijk om de gewenste hoge capaciteit te halen, aangevuld met de rootspomp, die we bij Luiten hebben toegepast. Deze pomp zorgt ervoor dat het vacuümzuigen nóg sneller verloopt. Dat was nodig omdat de slang van de vacuümpomp een langere afstand moet afleggen, waardoor deze op zuigkracht inboet. Daarnaast wilde Luiten graag met een grotere verpakkingsrol werken, zodat men langer achtereen kan blijven inpakken. Voor de jumborol zijn aanpassingen aan de machine gemaakt. Deze kan daardoor makkelijk verwisseld worden: het kost hooguit twee minuten om een nieuwe verpakkingsrol aan te sluiten.”


Lange levensduur

De machine bij Luiten Food is voorzien van speciale inzetstukken die passen bij de trays die het bedrijf gebruikt. “Vanwege de langere afslaglengte en grotere foliebreedte, is de machine uitgevoerd met een vierpunts liftsysteem voor de mal. Dit zorgt voor maximale druk bij sluiting van de verpakking en een langere levensduur van het liftsysteem.” De degelijke bouw van de Variovac zorgt eveneens voor een langere levensduur. “Normaliter moeten dit soort machines naar binnen worden gebracht met ondersteuning. Bij de Variovac is dat niet nodig. We hebben de machine met een framelengte van 8 meter in één keer kunnen plaatsen. Dat zegt iets over hoe sterk en degelijk hij gebouwd is. Je ziet dit op lange termijn ook terug in de lage service intensiteit.”


Luxe presentatie

Voordeel van skin verpakken is onder meer de langere houdbaarheid van het product. Alle zuurstof wordt eruit gehaald, wat de hygiëne ten goede komt. Daarnaast zorgt het voor een luxe presentatie: het product is goed zichtbaar. Deze manier van verpakken wordt steeds vaker gevraagd, vooral voor luxere producten. “Naast de Variovac Primus hebben wij ook al enkele jaren een Optimus dieptrekmachine van Variovac in bedrijf,” aldus Van Rijn. “Beide bevallen goed en we zijn gewend om ermee werken.” Mocht er weer geïnvesteerd gaan worden in een nieuwe dieptrekmachine, dan is de keuze snel gemaakt: “Onze ervaringen met Van Uhm zijn goed. Naast het prettige contact heeft het bedrijf een prima servicedienst. Als er iets is met de machines, staat er binnen enkele uren een servicemonteur op de stoep.”

“Met de Variovac Primus Skin kunnen we weer jaren vooruit,” besluit Piet van Rijn. “Ook wanneer ons bedrijf groeit. Daar hebben we wel rekening mee gehouden bij de aanschaf!”

vlees

wild & gevogelte

vis

vegetarisch

AGF

kaas & zuivel

convenience

petfood