Artikel Meat&Co september 2024

Casestudy: Van Uhm bij Aarnink Vleeswaren

‘Van Uhm werkt zoals wij dat zelf ook doen: altijd nakomen wat je belooft.’

Aarnink Vleeswaren heeft onlangs de productie in Lochem flink uitgebreid. Van Uhm leverde er een nieuwe K+G Wetter Cutter Cutmix CM-360 en de mengwolf MWW-130 voor het nieuwbouwgedeelte bij de vleeswarenfabrikant. “Wij werken graag samen met bedrijven die een hoge kwaliteit en goede service nastreven. Van Uhm werkt zoals wij dat zelf ook doen: nakomen wat je belooft en klanten gericht helpen zodat zij hun onderneming naar een hoger niveau kunnen tillen”, verduidelijkt directeur-eigenaar Bart Aarnink van Aarnink Vleeswaren.

Bert Aarnink en Stephen van Uhm

Aarnink Vleeswaren verhuisde in mei 2024 de volledige productieafdeling van Meppel naar Lochem, waar in een volledig nieuw gebouwde hal een nieuwe productieafdeling is geopend. De totale bedrijfsoppervlakte is
sindsdien 8.600 vierkante meter. Aarnink produceert verschillende vleesproducten en vleeswaren onder de merken Huis van Beleg, ‘d Olde Lantschap, Ton’s of Taste en Massin. “Productie, slicing en orderpicken zijn nu allemaal onder één dak samengebracht. Op twee locaties werken is nu eenmaal niet altijd praktisch.
Het gehele proces heeft vier jaar geduurd, maar sinds dit voorjaar is het nieuwe gedeelte volledig up-and-running. Wij willen onderscheidend zijn en blijven. De uitbreiding en nieuwbouw dragen daaraan bij”, weet Bart Aarnink. “Wij zijn een platte organisatie, met korte lijntjes. Wij zijn marktleider in de foodservice, maar we groeien ook in de sectoren retail en industrie. Wij onderscheiden ons met kwalitatief goede vleesproducten en vleeswaren. Iedereen staat hier met de poten in de klei en draagt op zijn of haar eigen manier bij aan kwaliteitsverbetering. Wij behandelen onze klanten zoals wij zelf ook het liefste behandeld willen worden.
Niet als een nummer, maar persoonlijk. Dat is voor ons heel belangrijk.”

Gestoeld op familiewaarden

Op de eigen website benadrukt Aarnink Vleeswaren ‘regelmatig te investeren in nieuwe machines, automatisering en mensen’. “Zo garanderen wij de hoogste graad van hygiëne en vakmanschap”, vervolgt Bart. “Er zijn een heleboel machineleveranciers die corporate werken en je een keuze geven uit standaardmachines, maar die ook niet flexibel zijn. Onpersoonlijk, vind ik. Zo wil ik zelf niet met mijn klanten omgaan. Wij waren op zoek naar een nieuwe cutter en Van Uhm droeg op basis van onze wensen als oplossing de Cutmix CM-360 aan. We zijn naar de fabriek van K+G Wetter in Duitsland gegaan.”

Stephen van Uhm vult aan: “Bij K+G Wetter staat de derde generatie Wetter aan het roer. Zij spreken dezelfde taal als wij. Om Aarnink een beeld te geven van de mogelijkheden, heb ik ze uitgenodigd om de fabriek in Biedenkopf in Duitsland te bezoeken en zelf met de eigenaren en mensen daar te spreken. Wij zijn zelf ook een familiebedrijf, net als Aarnink. Onze samenwerking dateert al van veertig jaar terug. Natuurlijk zijn beide bedrijven sindsdien enorm veranderd en geprofessionaliseerd, maar bepaalde familiewaarden blijven overeind. Waarden die in het dagelijks reilen en zeilen heel belangrijk voor ons zijn.”


De nieuwe Cutter Cutmix CM-360 en mengwolf MWW-130 worden bij Aarnink Vleeswaren ingezet voor een keur aan producten. “Flexibiliteit was een harde eis”, vertelt Stephen. “Uiteraard zijn wij zelf overtuigd van de mogelijkheden, kwaliteit en hygiënische bouw van de cutters van K+G Wetter. Maar soms heb je ook een
gevoel bij een merk nodig. Zodoende dat we Aarnink mee hebben genomen. Zij wilden een groter model voor verdere product- en procesoptimalisatie. Een cutter moet twintig tot 25 jaar meegaan, dus het is wel een investering waar je volledig achter moet staan.”

Hoge servicegraad

Bart geeft aan dat een hoge servicegraad essentieel is bij de keuze voor een machinemerk. “Vanwege die reden hebben wij bijvoorbeeld alleen maar slicers van Weber Food Technology staan”, onderstreept hij. “Qua cutters zijn er drie, hooguit vier merken die overeenkomen met de kwaliteit die wij nastreven. Het gaat mij bij
een merk niet alleen om de kwaliteit, maar om het verhaal achter een merk en het bedrijf dat de partner is in Nederland. In een fabriek werkt een lijn of machine bij een demo altijd 100%. Daarom zeg ik altijd: ‘Zet de machine of lijn maar neer in mijn fabriek en bewijs dat deze past bij mijn manier van werken.’ Omdat ze bij Van
Uhm precies weten wat wij willen, kwam K+G Wetter met een pasklare oplossing.”


Stephen: “Aarnink werkte op de locatie in Meppel nog met een oudere cutter, die niet geheel betrouwbaar meer was. In de wetenschap dat deze het wellicht zou kunnen begeven gedurende de verbouwing, haalden we de nieuwe machine alvast op en hebben we deze op voorraad gehouden in ons magazijn. ‘Als de oude dan
de geest geeft, kunnen we ‘m meteen uitleveren’, heb ik Bart gezegd. Gelukkig gebeurde dat niet, waarna de nieuwe cutter is uitgeleverd zodra de nieuwbouw klaar was. Overigens hebben wij altijd een ruim aanbod aan leen- en huurmachines op voorraad staan. Als dan een machine bij één van onze klanten dusdanig kapot
gaat dat die niet meer te repareren is, dan kunnen wij vaak helpen middels dit ruime aanbod. Stilstand is wat je te allen tijde wil voorkomen.”

Energiezuinig produceren

K+G Wetter biedt een breed assortiment (vacuüm)cutters, automaten-, mengeren brekerwolven die gebruiksvriendelijk en eenvoudig te reinigen zijn. “De nieuwe serie cutters is op dat gebied geheel doorontwikkeld. Hygiëne staat voorop zodat een hoogwaardig kwaliteitsproduct gegarandeerd kan worden. Daarnaast beschikt deze machine over een uniek receptuurprogramma dat zorgt voor een consistente kwaliteit.”

Een ander groot voordeel is het lage energiegebruik van de machines, weet Stephen. “De MWW-130 verbruikt veel minder energie ten opzichte van andere wolven, waardoor je een hogere capaciteit kunt draaien met minder vermogen. Zeker in Nederland zijn stroomverbruik en de beschikbare stroomcapaciteit extra uitdagingen geworden voor foodproducenten.”

State-of-the-art vleesfabriek

De door Van Uhm geleverde cutter en mengwolf presteren naar behoren. Eerder plaatste Van Uhm al een nieuwe dieptrekmachine van Variovac, een complete vacuümlijn van Supervac en een aantal clippers van Tipper Tie. Stephen besluit: “Onze machines staan zowel vóór als achter de lijnen. Aarnink Vleeswaren is een state-of-the-art vleesfabriek die zich continu blijft ontwikkelen en altijd op zoek is naar nieuwe machines om een automatiseringsslag te maken en de kwaliteit te verbeteren. Wij zijn vooral heel trots dat wij daar een aandeel
aan mogen leveren.”

Meer nieuws? Lees het hier.

Casestudy: Van Uhm bij Aarnink Vleeswaren

Van Uhm heeft recent bij Aarnink Vleeswaren in Lochem bijgedragen aan een forse uitbreiding van de productiecapaciteit. Voor het nieuwbouwgedeelte leverden wij de K+G Wetter Cutter Cutmix CM-360 en de mengwolf MWW-130. Lees het artikel in deze blog!

Lees verder »

vlees

wild & gevogelte

vis

vegetarisch

AGF

kaas & zuivel

convenience

petfood